11 ianuarie 2011

Cosmetica de bucatarie - exfoliere si masca hranitoare

Exista retete si retete intr-o bucatarie. Unele mai altfel. Azi povestesc despre reteta mea de infrumusetare. Daca ai o ora libera, iata ingredientele de frumusete:


-ulei de masline extra virgin, presat la rece, o lingura;

-un galbenus de ou crud, cat mai natural si mai ‚free range & bio’(ou de tara);

-miere de albine cat mai naturala si prelucrata exclusiv la rece, o lingurita;

-un pic de bicarbonat de sodiu.

Deci ... se prepara mai intai masca pentru fata, care este hranitoare si buna pentru toate tipurile de ten, chiar si cel uscat sau sensibil. Se ia galbenusul de la un ou bio si se freaca bine cu o lingurita de miere. Se adauga putin cate putin o lingura de ulei de masline. Se va obtine o pasta dulce si lipicioasa, care se va lua in baie.

Mai intai se va purcede la curatarea si exfolierea tenului, gatului si decolteului. Pentru asta se foloseste un disc demachiant de bumbac ud si inmuiat periodic in bicarbonat de sodiu, cu care se maseaza bland pielea fetei si a celorlaltor zone. Atentie! Nu se maseaza in dusmanie, ca nu vrei sa te exfoliezi pana la os, ci bland si delicat. Daca masezi prea dur in timpul exfolierii, poti sa iti provoci iritatii ale pielii, de aceea e important sa nu apesi excesiv. Se clateste cu apa calduta, si se usuca prin tamponare cu un prosop.

Apoi se aplica masca din galbenus, miere si ulei de masline pregatita in prealabil. Aplici cu generozitate intr-un strat gros pe fata, gat si decolteu. Masca este destul de moale, asa ca exista riscul de picaturi si murdarit hainele. Eu folosesc pentru aplicare degetele, ca e cel mai simplu.

Stai cu masca pe piele cel putin 30 de minute, poti chiar si 40. Poti aplica aceasta masca si in zona din jurul ochilor, si pe sub sprancene. Ai grija ca e dulce si lipicioasa si cu tendinta de curgere :)  Dupa 30-40 de minute, se clateste cu apa calduta. Poti folosi discuri de bumbac ori o batista moale umezita, pentru o indepartare mai usoara si rapida.

Eu sunt extrem de multumita de mica mea sedinta cosmetica, si o repet de cate ori am timp. Pielea ramane neteda si moale, fina ca cea de bebelus. Nu ca nu as putea sa imi cumpar masti de la firme renumite, insa imi place sa stiu exact din ce e facuta masca, imi place sa stiu toate ingredientele, cat de proaspete sunt ele, si cat de naturale. Poti sa folosesti acest gen de tratament cosmetic oricat de des, chiar si zilnic, bicarbonatul de sodiu functionand foarte bine ca agent de curatare a pielii, de indepartare a machiajului (dar nu in zona ochilor!!!!) si de reducere a comedoanelor si acneei. Pentru zona ochilor poti folosi ulei de masline, indeparteaza foarte bine mascara. Daca nu aplici masca hranitoare, atunci dupa curatarea fetei cu bicarbonat este necesara o hidratare a pielii cu crema.



Dictionar tehnic :)  iata ce minunatii contin ingredientele pentru masca hranitoare:

Mierea: apa, zaharuri, gome si dextine, substante minerale, proteine, acizi organici, fermenti,vitamine, hormoni, in total 435 de substante organice.Continutul de microelemente al mierii este similar cu cel al sangelui uman, de aceea mierea este foarte usor de asimilat. Principalele vitamine regasite in miere sunt cele din complexul B, iar in cantitate mai mica vitaminele C, A, D, si K. Substantele minerale, foarte numeroase in miere, variaza in limite largi, cele mai importante pentru organism fiind: potasiul, magneziul, fosforul, clorul, calciul, sodiul. Enzimele (fermentii) continute in miere - dintre care cele mai importante amilaza, invertaza, catalazele, lipaza - intervin in procesele biochimice din organism.Grecii utilizau mierea pentru a trata inflamatiile si taieturile. In plus, mierea este perfect igienica, antiseptica, si un antibiotic de exceptie. Are incredibile proprietati antibacteriale si nu expira niciodata.

Galbenusul este bogat in grasimi, proteine, minerale (calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu, zinc), contine toate vitaminele cunoscute in afara de vitamina C, bogat in acid folic, in retinol. Galbenusul contine si seleniu, crom, iod, esentiale pentru buna functionare a sistemelor antioxidante, sistemului imunitar si hormonal. Contine toti aminoacizii esentiali organismului si o cantitate mare de acid glutamic, precum si non-nutrienti. Acestia apartin carotenoizilor, luteina si zeaxantina, datorita puterii lor antioxidante impiedicând actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete. Vitamina A este implicata si in mentinerea sanatatii pielii, si cantitatea ridicata de zinc este utila in vindecarea plagilor si infectiilor.

Uleiul extra-virgin provine din prima presare a maslinelor, nu contine mai mult de 0,8% aciditate si are cel mai bun gust. El pastreaza toate vitaminele si mineralele continute de masline avand un continut foarte ridicat de antioxidanti (vitamina E si polifenoli). Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi de oxigen care ataca permanent celulele organismului. Ce contine uleiul de masline? Multe saruri minerale, ca fierul, calciul, fosforul, magneziul. Vitaminele E, A, B1, B2, C, D, K, clorofila. Recent s-a descoperit efectul antiinflamator al uleiului de masline, asta pentru ca are in compozitie o substanta numita oleocantal, cu actiune asemanatoare ibuprofenului.

3 comentarii:

  1. mm, un an nou in noua casa?! :) Felicitari pentru articol! sunt adepta a cosmeticii "de bucatarie", dar cu parere de rau e mai dificil de folosit...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, anul nou intampinat in casa, in doi :) Cateodata simt nevoia sa ies din tiparele celorlalti.
    Referitor la cosmetica 'de bucatarie' este adevarat ca e un pic mai complicat decat sa scoti din tub :) dar tot procedeul, cap-coada nu ia mai mult de o ora. Si rezultatele sunt reale, eu am un ten dificil si alergic, asta e singura masca care imi face bine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. voi ancerca si eu masca pare foarte buna .......sunt foarte multumita de blogul tau ....dar ar fi bn sal anoiesti si cu alte masti.....

    RăspundețiȘtergere