7 decembrie 2009

Craciun de vanzare

Cam asta e, ma uit in jur si de la inceputul lui decembrie a inceput nebunia. Craciunul se vinde la fiecare colt de strada, magazin, vitrina... Craciunul e de vanzare.
O sumedenie se globulete, instalatii, luminite pentru brazi sau pentru impodobit case, felicitari, dulciuri cu tematica 'de Craciun', cadouri, cadouri si iar cadouri... vanzari si iar vanzari... nebunie curata. Si peste toate, bani, multi bani, fiindca toate cele insirate mai sus - evident - costa :)
Si cum era vorba ceea, banul - ochiul dracului? Ei bine in ziua de azi, in Europa (inca) crestina, sarbatoarea religioasa a Craciunului costa, si costa scump, si costa bani. Nu e vorba ca te-ar costa ceva rugaciuni, sau ca te-ar costa vreo daua saptamani de post sau cateva ganduri frumoase - nuuuuuu :) costa BANI . Trist.
Daca nu ai bani suficienti pentru globulete si instalatii, si pentru un brad frumos, si pentru cadouri interesante, si pentru ornamente, si pentru a umple pana la refuz frigiderul cu toate bunataturile, ce te faci? Cum mai sarbatoresti Craciunul?

Mai este oare Nasterea Domnului o sarbatoare religioasa crestina? Prin ce anume ne raportam la aceasta zi ca la o sarbatoare spirituala? Imi amintesc de o familie pe care o cunosc, in care sotia nu este crestina. Crede in ceva gen elementele naturii, treburi celtice, nu ma complic. In fine, sotia din familia despre care povestesc nu este crestina. Anul trecut il intreb pe sot (el crestin) daca ei sarbatoresc Craciunul. Raspunsul lui ma lasa cu gura cascata: 'Daaaa, nevasta-mea are trei brazi si umple toata casa cu decoratii, pregatim de mancare, cumparam cadouri'. Nu am mai zis nimic, fiindca in mintea mea deja era un paradox: sotia pagana sarbatoreste Craciunul, dar nu ca pe o sarbatoare religioasa, ci tot ca pe o sarbatoare pagana. Confuzia vine de la faptul ca ea il sarbatoreste la fel ca noi, toti, cu multe cadouri, brazi, ornamente,mancare si bautura. Dar nu crede in Dumnezeu si nici in Hristos. Si atunci care e diferenta intre un ateu (sau pagan) care sarbatoreste Craciunul si un crestin care face acelasi lucru in secolul 21?

Am urmarit un reportaj filmat cu domnul Neagu-Djuvara, in care dansul povestea cum petreceau sarbatoarea in casa parintilor sai, copil fiind. De Craciun se imbracau cu cele mai bune haine, si de obicei erau haine noi. Cantau colinde si mergeau la biserica. Se lua masa in familie - masa de sarbatoare venea dupa o perioada de post. Iar cadourile pe care le primeau erau dulciuri si exoticele portocale.
Nici vorba de Nintendo sau XBox sau Play Station, nici telefoane mobile, nici laptopuri, cadourile nu aveau valoare in bani, sarbatoarea Craciunului nu era evaluata in bani, in acele vremuri era inca o sarbatoare spirituala, religioasa, crestina, cu colinde si traditii, de care se puteau bucura la fel de mult si cei bogati si cei saraci. Bucuria copiilor o constituiau portocalele...

4 comentarii:

  1. Mda, Craciunul e enervant de comercial. Si partea mai nasoala e ca toata nebunia incepe prin octombrie :))
    Cat despre partea cu doamna care nu e crestina, dar sarbatoreste Craciunul... Parerea mea e ca nu sarbatoreste Craciunul, pomul si decoratiile si luminitele au radacini mult mai vechi, pre-crestine, deci paganii au tot dreptul sa le foloseasca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, perfect de acord cu tine, doamna in cauza are tot dreptul sa foloseasca luminite si pom si cadouri, etc. Problema nu e a ei, ca le foloseste, problema e ca noi, CRESTINII, am redus semnificatiile spiritual-religioase la acelasi nivel cu ale unui pagan caruia ii plac luminitele. Asta e necazul de fapt...ca pierdem latura religioasa, care de fapt ar trebui sa fie singura care conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Bloody Mary vorbesti despre crestinism, Craciun,semnificatia lui,judeci crestinii ca s-au redus la paginism si totodata vorbesti de vrajitorie,mahmureala... poate nu stii dar nici lucrurile acestea nu au nimic cu crestinismul. iata mai multe la subiect
    http://www.moldovacrestina.net/social/ce-spune-biblia-despre-ghicit-si-vrajitorie

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga alaandrei,cu siguranta cunosc ce spune biserica despre ghicit si vrajitorie.
    Intr-adevar am sris despre legenda vrajitoarei din oglinda, si despre mahmureala. Dar conteaza si in ce sens am scris, nu? Adica conteaza in primul rand ideea pe care am vrut sa o transmit, nu doar simplul fapt ca am vorbit despre asta.
    Sper ca ai urmarit si ideea, nu doar cuvintele, si ca ai reusit sa intelegi firul simbolic si nuanta cateodata ironica, simbolica sau glumeata.

    RăspundețiȘtergere