29 noiembrie 2009

Retelele de socializare

Am o cunostinta care mi-a povestit de curand despre intalnirea pe care a avut-o cu prietena de pe Facebook. A ramas pe ganduri... Deci cunostinta asta a mea imi povesteste cum a cunoscut o fata pe net, ea fiind in alta tara, si dupa ceva timp hotarasc sa se cunoasca personal. Ea vine in vizita in orasul in care locuieste el. Cei doi merg la muzee, teatru si in final la hotel. Dupa care fata se duce inapoi de unde a venit si relatia continua oarecum pe Facebook, asa cum a si inceput.


Acum gandurile mele se indreapta in urmatoarea directie: devine oare reteaua de socializare in mod real un surogat pentru relatiile directe inter-umane? Suntem intr-atat de legati de computer si de internet incat nu mai avem nici timp nici disponibilitate pentru a lega relatii in mod direct?
Banuiesc ca toata lumea a auzit de relatiile la distanta intretinute pe net, dar cat de reale sunt ele si care sunt sansele lor de a deveni in final relatii adevarate, in care cei doi parteneri ajung sa imparta acelasi pat, noapte de noapte?
Ispita retelelor de socializare este imensa, baze de date uriase cu oameni de e tot globul, cu fotografiile lor si informatii personale. Este foarte usor si la indemana, dar este oare real? Adica poti avea spre exemplu o relatie de prietenie cu cineva din Brazilia sa zicem, chat pe net, schimb de poze, cuvinte frumoase, etc...si in final ajungi sa traiesti intr-o lume si intr-o relatie imaginara...
Cum te mai intorci la adevarata realitate, cea materiala, unde trebuie sa relationezi cu oamenii fata in fata?
Am senzatia ca multi tineri se scufunda in aceste realitati imaginare si se indeparteaza, la drept vorbind, de prezentul concret. Nu mai apreciaza asa cum trebuie o strangere de mana sau un zambet, o bere cu prietenii in carne si oase.
Ca si cunostinta mea, care a facut tot posibilul pentru a crea iluzia perfecta a unei relatii adevarate, in scurta vizita a fetei a 'impuscat' muzee, teatru, hotel, restaurant, etc Dupa care lucrurile au revenit la Facebook...

2 comentarii:

  1. Ma insel eu sau ai si o cunostinta care, dupa cativa ani de relatie chinuita online, imparte acum in fiecare noapte patul cu partenerul cunoscut "pe net"?

    Socializarea online devine o problema cand o inlocuieste total pe cea "reala". Exista insa si posibilitatea ca relatiile online, amoroase sau de prietenie, sa conduca la relatii in viata reala.

    P.S. Mi-am facut blog :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asta era si ideea, ca devine o problema cand o inlocuieste total pe cea 'reala'. Si cum spuneam, care sunt sansele (una la cate mii) ca o relatie de pe net sa devina una reala?
    Se mai intampla si minuni din astea, dar sunt foarte rare :) eu stiu numai un singur caz, in rest toate celelalte au fost esecuri...

    RăspundețiȘtergere