21 martie 2010

Ultima fitza – excursia in Transnistria

Carevasazica, ce face un om in mod normal ( sau ce face un om normal) dupa ce se termina un film cu spioni din URSS?
Pai ce poate sa faca? Poate isi mai ia o bere, sau se intoarce pe partea cealalta si adoarme, poate se duce la toaleta sau poate face aaaaa....  :) va inchipuiti voi ce cu partenera(ul) ...

DAR – si aici e un mare dar – exista si o alta categorie de oameni. Exista unii pentru care desi s-a terminat filmul pe ecran, in mintea lor acesta continua, mirajul si actiunea ii prind ca intr-o panza de paianjen, si respectivii raman suspendati intr-o realitate paralela cu realitatea noastra de zi cu zi. Nu se pot bucura de o bere, sau de un sex, sau de somn, sau de nimic altceva.

Lumea din film, actiunea, spionii rusi din fosta URSS (mai ales spioanele cu picioare lungi pana dupa urechi, si dure ca otelul pistolului purtat la jartiera) li se invart in creieri, jucand o hora draceasca, pana cand respectivii nu mai rezista si izbucnesc: trebuie neaparat sa mergem in excursie in Transnistria!!!!!


Pai cum domne sa te duci in excursie in Transnistria? De ce? De ce acum si de ce tocmai acolo??!!! Tu, european liber, om cu drepturi din Germania, Olanda, sau inca si mai bine, cetatean SUA, ce naiba sa cauti tu acolo??!! Numai imaginatia lor infierbantata (de spionii si spioanele KGB din filmele de actiune) ar putea raspunde unei asemenea intrebari.

Carevasazica, pentru unii oameni actiunea continua si dupa ce filmul s-a incheiat. Sunt acei oameni care se duc in cautarea actiunii (fitzos numita pachet turistic) manati din urma puternic de adrenalina. Cat de puternic? Suficient de puternic ca sa ajunga din America, Germania sau Olanda tocmai in fasia numita Transnistria.

Se duc acolo in cautare de senzatii tari, adrenalina, aventura, mai pe romaneste spus, ii mananca nitel in ... mda, aha. Si ce alta metoda mai buna sa te rezolvi decat o excursie in Transnistria? Unde altundeva te poti duce tu ca american, neamt sau olandez dupa ce ai terminat de vizitat alte locuri interesante de pe glob sau de prin Europa? Bineinteles, stiti deja raspunsul. Ce poate fi mai frumos si mai interesant decat niste cladiri vechi cu aroma sovietica, mult beton, mult praf, muuuuulta, muuuulta spaga data mai peste tot, saracie cat cuprinde, zona luata in calcul separat fiind mai saraca chiar decat cea mai saraca tara a Europei (Moldova). Pietele din Tiraspol pot rivaliza cu succes cele mai tari centre de shopping din UE si SUA, ce mai, o excursie acolo se impune. Neaparat !

Cum sa mai traiesti pe lume daca nu ai facut o poza stemei Transnistriei (o gasesti si pe net dar nu are acelasi farmec), daca nu ai cumparat timbre de la oficiul postal din Tiraspol, sau daca nu ai baut un Kvint original de la ei de la fabrica (il gasesti si in Moldova, dar din nou va zic, nu e acelasi farmec)?

Evident ca granicerii si politistii transnistreni au grija de oaspeti asa cum se cuvine (cum altfel? sunt vestiti pentru asta deja), si respectivii au parte de portia de adrenalina, risc, teama si aventura in cautarea careia venisera de fapt. Ca sa speculez un pic, nu m-ar mira deloc sa fie mana-n mana cu organizatorii excursiei din Moldova, pentru a obtine efectul autentic - totul se face, numai sa fie clientul multumit si sa aiba asigurata senzatia ca se afla in adevarata URSS.

Dupa care, turistul scapat ca prin urechile acului de la ananghie (inca speculez) – exact la fel ca in filmele din care a aflat despre URSS si obiceiurile de pe acolo, se intoarce fericit si satisfacut la el in tara. Happy end pentru toata lumea – turisti, agentie moldoveneasca, granicerii si politisti transnistreni.

Bineinteles ca acest post este doar rodul imaginatiei mele, sursa de inspiratie fiind articolul ‚Transnistria turistica’ aparut pe Unimedia http://www.unimedia.md/?mod=news&id=17427 . Le urez turistilor americani, nemti si olandezi excursii cat mai placute in Transnistria, adrenalina cat mai multa, si incercati de asemenea si autentica excursie in Moscova! (Sau acolo e un pic prea autentic pentru gustul vostru?)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu