11 martie 2010

Demonii de azi

Alcoolul, fumatul, colesterolul, mancarea fast-food, bauturile acidulate (gen cola), zaharul (adica si ciocolata), sarea, condimentele in exces. Se pare ca pentru o anumita parte a populatiei astia sunt demonii de azi.

Nu stiu cum vi se pare voua, dar pe mine incepe sa ma oboseasca aceasta lupta din media si artilolele pe tema ‚nu fuma’, ‚nu bea’, ‚nu manca fast food’, ‚nu manca prea sarat’, ‚nu manca prea dulce’, etc, etc. De parca renuntarea la toate acestea (deseori asimilate ca micile placeri) ar avea ca rezultat garantat o viata perfecta pana la o suta de ani cel putin!

Sa zicem ca esti un perfectionist, vrei sa urmezi regulile si renunti la tot ceea ce se presupune ca ti-ar face rau. Iti impui o gramada de restrictii, atingi culmea semi-paranoica a sanatatii in alimentatie si suprimi tot ce e nociv in jurul tau. Te simti oare mai fericit, mai implinit, sau esti mereu ocupat cu numararea E-urilor, a caloriilor, a mililitrilor de alcool permisi pe saptamana?


De ce se pune oare accentul pe o educatie de tip NU – nu bea, nu fuma, nu manca fast-food, nu face cutare si cutare lucru? E ceva negativ ca principiu, fiindca restrictioneaza, impune ceea ce e ‚rau’ pentru individ.
Demonii de azi, de multe ori si pentru multi oameni, reprezinta ceva care le face placere, si care tine de liberul arbitru. Dar la placeri trebuie sa se renunte, in numele sanatatii vesnice si al vietii pana la o suta de ani. Cel putin asa sugereaza toti specialistii intervievati prin articole.

Personal, as prefera sa vad o educatie prin articole de tip DA in media - faceti plimbari pe jos, mergeti la munte, fiti activi fizic, consumati fructe, legume, etc. Nu e obositor sa ti se spuna mereu ce sa nu faci si ce sa nu mananci?

6 comentarii:

  1. nustiu ,daca te simti mai fericit, se poate intimpla, insa, cu siguranta, ai sanse la o viata mai lunga si mai snatoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asa este, ai sanse la o viata mai lunga si eventual mai sanatoasa.
    Dar la fel de bine ai si sanse sa nu ajungi la batranete din cauze aleatoare, sa zicem un accident auto.
    Singura certitudine e ziua de azi, si fiecare alege cum o traieste, daca renunta sau nu la micile vicii :)
    Pe de alta parte nu am nimic impotriva modului de viata sanatos, cumpatat, dar nerestrictiv.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Singura certitudine e ziua de azi, si fiecare alege cum o traieste, daca renunta sau nu la micile vicii" -corect, fiecare alege. Si cu posibilitatea unui accident,sau alta nenorocire- la fel, nimeni nu are nici o garantie in privinta asta,dar, atunci ar trebui sa nu mai facem planuri de viitor s.a. Insa, sunt de acord cu "articole de tip DA in media" - defapt, asta, fiind o alternativa educatiei de tip NU

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu as fi de parerea ca in viata trebuie sa incercam totul , fiindca e numai una , si oricum murim , ori mai devreme , ori mai tirziu. Nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie sa incercam ceea ce ne dorim sa incercam, atata vreme cat nu deranjam pe altii, nu facem rau nimanui, si poate nici noua insine. :)

    RăspundețiȘtergere