15 martie 2010

Nici nu spui dupa voi ca sunteti moldoveni ...

Cometariu scris de o moldoveanca, pe o retea de socializare, la poza unei alte moldovence: ’nici nu spui dupa voi ca sunteti moldoveni’ (in poza erau doua persoane, ambele din Moldova). Mai sa fie! Cand citesc asa ceva, nici nu stiu cum sa o intorc si sa o sucesc, si imi vine sa ma scarpin in varful capului :)


Complexul de inferioritate al moldovenilor e mai acut si mai inradacinat decat pare la prima vedere. Deci daca cineva e imbracat simplu, cu gust, civilizat, fara extravagante, nici nu ai spune ca e moldovean. Aceasta este parerea unei anumite moldovence, caz particular, real, dar care merita discutat.


Moldovenii sunt vazuti tot de catre moldoveni ca niste oameni amarati, prapaditi, in haine sintetice, saraci, vai de capul lor. Eventual vesnic in hainele de lucru, mai cu seama cei care nu locuiesc in orase. Sau daca nu, atunci sunt imbracati extravagant, tipator, pentru a atrage atentia cu orice chip, cu haine in culori contrastante.

Nici nu conteaza ce anume purtau persoanele din poza, conteaza ideea in sine, 'nici nu spui dupa voi ca sunteti moldoveni’ . Dar oare cum ar fi trebuit sa arate ca sa zici ca sunt moldoveni ??!

Bineinteles ca nu doresc sa generalizez, nu toata lumea gandeste asa, nu toti moldovenii au o parere rea despre moldoveni :)  Am ramas impresionata insa de acest comentariu, fiindca stiu ca reprezinta modul de a gandi al multor persoane.

Mi-am amintit cu aceasta ocazie un frumos contraexemplu, dintr-un sat prafuit din Moldova, in mijlocul verii. Am ramas la propriu atunci cu capul intors, privind o batrana incovoiata si uscata de vreme, scotea apa dintr-o fantana, parea desprinsa din tablourile lui Grigorescu. Purta o fusta neagra, simpla si dreapta, o camasa alba ca laptele, stil ie, si pe cap o basma de panza subtire, la fel de alba si de simpla. Ilustrare in alb si negru a traditiei si a portului popular in zilele noastre. Batrana m-a facut sa merg cu capul intors, ceea ce nu a reusit pana la ea nicio alta femeie, oricat de bine sau de rau imbracata.

3 comentarii:

  1. da, astfel de exspresii, aduc gigniri intregului popor - na, n-am vrut sa sune asa patetic, dar asa este

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, din pacate, e uimitor ce putina apreciere pentru neamul propriu au unii moldoveni, dar bine ca nu e valabil pentru toti. Eu am fost intotdeauna de parere ca trebuie sa tii cu ai tai si sa ii aperi, sa ii lauzi, sa scoti in evidenta ce au mai bun si mai frumos.

    RăspundețiȘtergere
  3. deacord, ca ce-i rau si-asa se vede

    RăspundețiȘtergere