11 februarie 2010

Intelepciune

Asta este despre frustrare.
Batranii nu sunt intelepti. Cel putin cei pe care ii stiu eu, sau i-am stiut. Personal adica, nu de la televizor sau din carti. Batranii nu devin mai intelepti cu varsta, deci nici eu nu voi deveni mai inteleapta decat sunt acum pe masura ce imbatranesc.

Atunci de unde legenda ca pe masura ce imbatranim devenim mai intelepti? E un soi de utopie colectiva pentru a ne consola intr-un fel? Lasa, ce daca o sa fii urat, cocosat si plin de riduri, asta nu e asa de important, vei fi cu mult mai intelept (un adevarat izvor :) ) fiindca vei fi trait multe...
Si daca nu e asa? De ce nu se spune adevarul? Nu vei fi intelept si experientele de viata vor trece pe langa tine ca apa pe gasca fara a lasa nimic in urma daca nu esti un om 'destept' de la bun inceput, adica de tanar. Intelepciunea nu pica din cer, nu vine cu titlu gratuit odata cu varsta, numai asa, fiindca trec anii.
Dupa cum e proverbul, 'ban la ban trage', asa si aici, intelepciunea se acumuleaza tot la cei care deja erau dotati din nastere.
Si mai e ceva. Am observat (e doar o observatie personala) ca intelepciunea batraneasca se acumuleaza numai la cei buni la suflet, darnici si cu o doza mare de empatie fata de cei din jur.
Ceilalti, restul, se alimenteaza cu o iluzie falsa, pe care nimeni nu le-o strica, cum ca sunt batrani si stiu multe...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu